Čína vs. moderní technologie

28.11.2011 11:26

Čína je pověstná nejen čajem, ale také svým totálně dřevorubeckým přístupem k internetu a komunikačním technologiím. Tady je proto pár poznámek k tématu a tipů, jak se ostré sekeře vyhnout.

Poznámka první a nejdůležitější: v této oblasti se situace vyvíjí velmi rychle a zatím stále jen k horšímu. Popisujeme stav k dnešnímu dni. Proto pokud zjistíte, že něco již nefunguje, nebo naopak najdete jiné, zde nepopsané možnosti, podělte se o ně prosím i s ostatními. Právě zde platí mnohem více nežli jinde klubové motto:"V jednote je sila!" A zato jsme teda klíčema necinkali aby nám znovu někdo zakazoval, jestli smíme nebo nesmíme na Youtube. Howgh!

SMSky mezi Čínou a zahraničním

Z/do ČR: Podle našich zkušeností funguje obousměrně a celkem spolehlivě pouze na Vodafone.

Z/do SK: doplníme až dostaneme informace od slovenských kolegů.

Naštěstí se díky technologickému pokroku objevují nové cesty, a jednou z nich jsou komunikační aplikace jako Whatsapp, Viber apod. (je jich více, my máme vyzkoušený Whatsapp, opět, pokud vám funguje něco jiného, dejte vědět: to, že Whatsapp dnes funguje totiž vůbec neznamená, že bude fungovat i zítra.) Whatsapp má výhodu, že kromě Androidu a iPhonu funguje i na Symbianových Nokiích. Po instalaci projde Whatsapp vaše tel čísla v seznamu, porovná je se svojí databází a automaticky vám ukáže, kdo z vašich známých ho také používá. Zároveň se v tom okamžiku objevujete i vy v jejich Whatsappu.
Výhoda: snadná obsluha, zdarma, funguje i přes Velkou činskou zeď.
Nevýhoda: musí ho mít nainstalovaný obě strany, nefunguje na hloupých telefonech (nicméně vánoce se blíží.. :-)

Viber pak kromě zpráv nabízí i telefonování přes internet, opět zcela zdarma. Sbohem výpalnému v podobě 60,- Kč min v roamingu...

Nákup telefonů s Androidem v Číně

Pokud už si koupit telefon v Ázii, tak asi jen v Hongkongu nebo na Taiwanu (při nákupu v ČLR chtějte proto "hongkongský model".) Za prvé, v aktuálním kurzu se ceny v ČLR moc neliší od těch v ČR. Za druhé, Android je otevřený systém a na rozdíl od Applu nechává Google výrobcům i uživatelům výrazně volnější ruku. Proto Android na HTC vypadá trochu jinak než na Samsungu. Změny mohou být kosmetické (odlišné zvonění nebo jiná ikonka telefonu…) nebo i systémové. V Číně se dnes Androidí telefony prodávají s nainstalovanou čínskou nadstavbou, kde je všechno nahrazeno lokálními ekvivalenty. Že je místo Twitteru nainstalované Weibo by asi nikomu nevadilo, stejně se z Číny bez VPNky na Twitter nedostanete. Zásadní problém ale je, že se nedostanete ani na Google Market a instalace aplikací je tak pro běžného uživatele VELMI komplikovaná. Pomoc je sice triviální - na telefon koupený v Číně nainstalovat zpátky originální, řekněme "nemodifikovaný" firmware daného modelu telefonu, ale opět, není to něco, s čím by si běžný uživatel a spotřebitel chtěl lámat hlavu. Nicméně ANI PAK nemáte vyhráno, protože soudruzi i oficiální Google Market blokují a na telefon si tak nenainstalujete z marketu žádnou aplikaci. Dá se to různě obcházet, ale je to "pain in the ass". Nejjednodušší z těchto řešení je zajet do Hongkongu, do telefonu koupit SIMku od SmarTone, se kterou máte za 24HKD neomezená data po dobu 24hod a aplikace nahrát nebo updatovat tam.

Apple si ve svém firemním mottu nic nezakazuje :-) a tak to v Číně zkoulel více pragmaticky, třeba aplikaci o jednom duchovním vůdci z jedné náhorní plošiny prostě natvrdo z Appstoru smazal a všichni jsou happy. Výsledkem je, že v jeho "ekosystému", jak se dnes módně říká, zatím žádná škodná neřádí. My sinologové se domníváme, že to je jen otázka času, než tento stav začne vadit někomu dostatečně mocnému, ať už z pollitických, nebo ekonomických důvodů a pak se to samé co u Androidu bude v bledě rudém opakovat i u iPhonu a iPadu.

Čína a cloud

"Cloud" je další módní termín, označující stav, kdy se soubory, kontakty, emaily atd. neukládají (pouze) offline ve vašem počítači nebo telefonu, ale jsou i někde na netu a máte tak na ně velmi komfortně přístup ze všech zařízení. Bohužel i nad cloudem je v Číně těžce zamračeno. Ať se jedná o Gmail, Google docs, nebo další služby (Dropbox atd), vše je blokované. My Středoevropané můžeme naštěstí zatím využít jednu svoji nevýhodu, kterou jsou naše "malé" jazyky, díky kterým naši lokální poskytovatelé těchto služeb zatím cenzorské sekeře unikají. Uschovna nebo stream zatím jedou bez problémů. Upozornění: Email od Seznam.cz ovšem v Číně přestal fungovat. Seznam.cz prestal fungovat v CineNicméně každému, kdo cloudových služeb používá, VELMI doporučujeme být nachystán na tu variantu, že se jednoho dne prostě na svoji službu nepřipojí: buď instalací speciálních programů, díky kterým se lze sekeře vynout, nebo třeba tím, že kopie dokumentů v cloudu se zároveň ukládají i někde offline apod. V poslední době jsem měl několikrát možnost být na schůzkách, kde chtěl dotyčný spustit prezentaci uloženou na firemním Youtube nebo Facebooku, a měl prostě smůlu.

Poznámka poslední: v této oblasti se situace vyvíjí velmi rychle a zatím stále jen k horšímu. Popisujeme stav k dnešnímu dni. Proto pokud zjistíte, že něco již nefunguje, nebo naopak najdete jiné, zde nepopsané možnosti, podělte se o ně prosím i s ostatními. Právě zde platí mnohem více nežli jinde klubové motto:"V jednote je sila!" A zato jsme teda klíčema necinkali aby nám znovu někdo zakazoval, jestli smíme nebo nesmíme na Youtube. Howgh!
 

(sepsal LH)

Zpět