Kolo a inlajny v deltě Dlouhé řeky

09.04.2011 12:12

Trajekt na ostrov HengshaV minulém článku jsme popsali možnosti, které se nabízí bruslařům a kolařům ve východní části Šanghaje, zvané Pudong. Cyklisté mohou komfortně dojet až k moři poblíž letiště, tam a zpět to je od Century Parku zhruba 60-70km s celkovým převýšením asi tří metrů. :-) Ze břehu je na obzoru vidět nízká silueta ostrovů Changxing a Hengsha (pokud chcete zjistit, jak se to správně čte, tak můžete využít praktickou pomůcku na mojí stránce www.cinstina.cz, kde je v levém sloupci okénko, do toho zadáte čínský pinyin, a automaticky se vám zobrazí česká transkripce.) Z dálky na nich není nic zajímavého, ale jejich návštěvu vám rozhodně doporučujeme. Západ nebo jih od Šanghaje znám jen z autobusu, takže je teoreticky možné, že i tam se nalézá nějaké místo s relativně slušnou přírodou, i když o něm nevím. Nicméně co se týká jak dostupnosti MHD, tak prostředí, ostrovy asi nebudou mít v blízkém okolí Šanghaje žádnou vážnou konkurenci.

Ostrovy jsou celkem tři. Z Pudongu se dá snadno dojet novým tunelem na prostřední z nich, Changxing Island. Z něj pak vede obří most na největší ostrov, kterým je Chongming Island. Jeho návštěvu doporučujeme paradoxně v zimních měsících, kde na zbytcích bývalých mokřin zimují ptáci ze severnějších krajů. Na Chongmingu je také velký "Lesní" park, ale žádné zázraky od toho nečekejte, je to prostě mnohem víc čínský park a mnohem míň les. Lyžování na trávě na umělém svahu je ale docela srandovní atrakce. Bez problémů se zde dají cyklistikou a procházkami strávit 2-3 dny, takže se hodí i jako destinace na prodloužený weekend.

Na menším ostrově Changxing jsme zatím našli jen velké loděnice a další průmysl a tak nám slouží jen jako přestupní stanice. Můžete se na něj dostat vlastním autem již zmíněným tunelem, taxikem (cca 150rmb) nebo busem MHD (8 rmb - ano, OSM :-) Bus jezdí z několika různých míst v Šanghaji - doporučujeme poprosit čínské kolegy ať vám najdou případnou nejbližší zastávku. Kdyby vám tvrdili, že tam žádný bus nejezdí, resp. že žádný takový ostrov ani neexistuje, tak je vyměňte. :-) Bus vás doveze na autobusové nádraží na Changxingu, odkud si vezmete pokoutní taxi za cca 15rmb a to vás odveze na lodní terminál, odkud každu zhruba půlhodinu jede trajekt na Hengsha. Pro řidiče: trajekt vezme i vaše auto, akorát je menší, takže se možná nedostanete hned na první loď. Cesta lodí trvá cca 15min.

Bruslarka na ostrove HengshaPrvní, co vás příjemně překvapí, je čistý vzduch. Druhé, stejně příjemné překvapení, je i celková čistota ostrůvku samotného. Jako by člověk na chvíli nebyl v Číně. Možná je to tím, že na ostrůvku není žádná průmyslová výroba, tím pádem ani žádní námezdní dělníci z provincií, ani velká hustota obyatelstva .. prostě je tam čisto, ticho, úzké betonové cesty vedoucí mezi rýžovišti a mandarinkovými háji. Ostrůvek má v průměru odhadem asi 15km, jedna hlavní silnice vede kolem celého ostrova, uprostřed je jedna větší vesnice a tak je tu snadná orientace. Bruslaři opět ocení špičkově kvalitní asfalt, o jakém se nám v Česku může opravdu tak leda zdát. Zato doprava je minimální, jedno auto za pár minut. Ostrůvek ovšem nabízí ještě jednu atrakci, a tou jsou hráze polderů, kterými je ostrov postupně rozšiřován do moře. Dá se na ně najet i sjet na mnoha místech. Povrch je betonový a s výjimkou asi kilometrového úseku, který využívají i nákladní auta, ze kterých padají kamínky, je perfektně sjízdný i na inlajnech. Vnitřní strana hráze je zemědělsky využívána, zatímco vnější se teprve rekultivuje, je porostlá jen trávou a rákosím a pasou se na ní vodní buvoli. Na východní straně ostrůvku je i jediný hotýlek, kde si můžete pronajmout buď pokoj, nebo některou z přilehlých vil. V té se komfortně ubytuje 4-8 lidí, takže to nevychází vůbec draho a vila samozřejmě poskytuje mnohem lepší možnosti společenského vyžití. V hotelu je i restaurace  a místní zeleninu můžeme jen doporučit, je výtečná, téměř bio. V areálu je hřiště, občas fungují i multikáry a občas se dají zařídit projížďky na koni právě po rekultivovaných loukách. ("Občas" = ne vždy jsme tam tyhle služby viděli funkční.) V hotelu si můžete půjčit dvoukolo, ale nedoporučujeme to, protože to je nástroj mučící, nikoliv přepravně-turistický.

Uprostřed ostrůvku je pak samotná vesnice Hengsha Xiang s malým supermarketem a benzinkou, samozřejmě s typicky čínským sortimentem: rýže, olej, instatní nudle, baijiu a potřeby pro mrtvé. Ano, asi nikde jsme neviděli takovou koncentraci papírových peněz, setů s maketou auta, mobilu a hodinek, apod. Obyvatelstvo je velmi tradiční, takže není nezajímavé načasovat návštěvu do období některého z čínských svátků.

Na závěr přikládám pár fotek. Další popis a pár fotek můžete najít v jednom mém starším blogu.

Doporučení: vemte si sebou pas. A pokud byste měli v autě jedno volné místo, klidně mi dejte vědět, rád se přidám. :-) Lukáš, 137 649 630 15

 

 

Zpět