Francouzské bistro přímo v metru

02.05.2012 11:41

Šanghaj rozhodně netrpí nedostatkem restaurací s dobrou západní kuchyní, ale je poměrně těžké najít místo, kde by byl vyvážený poměr cena-výkon, a přitom aby to bylo zároveň i dobře po ruce. Proto jsem byl docela zvědavý, když mě Vanda pozvala na "jednoduchý, ale moc dobrý obídek" namísto do již trochu provařeného a neustále zdražujícího Element Fresh do nového bistra Cafe Du Metro, které se nalézá přímo v podzemí metra Line 2, zast. People's Square, Exit 10.

Orientace je jednoduchá: hlavní podzemní koridor s obchody, kde je i Cafe Du Metro, jde nad Line 2, čili od východu (směr letiště Pudong) na západ (směr letiště Hongqiao). Pokud přijedete linkami 1 nebo 8, je nejlepší projít turnikety ve velkém vestibulu a přejít do prostoru nad linkou 2. Exit 10 je pak západním směrem, k Muzeu moderního umění ("věž s hodinami" a Starbucks) a dále pak na Nanjing West Rd. Pokud to pojmete jako Cafe Du Taxi, tak adresa je roh Nanjing Xi Lu a Jiujiang Lu (南京西路近九江路), kde najdete i zmíněný Exit 10. Tel 6327 3091.

Cafe Du Metro je v prostoru, kde jsou hlavně obchůdky s oděvy, nečekejte nic honosného. Bistro je malé a ani po stránce designu nebo vybavení to asi není místo, kam bych pozval někoho na důležitý pracovní oběd nebo - ještě důležitější :-) - na první rande. Ale pokud jste v centru a máte hlad nebo neformální sraz se známými, tak je to to pravé ořechové. Přesně takové jaké má takové malé francouzské bistro s domáckou atmosférou a kuchyní být, nic víc, ale taky nic míň. Jen usednete, přistane na stole kromě jídelního lístku i láhev s vodou, nikdo vám necpe předražený Evian. K dispozici je samozřejmě víno rozlévané i lahvové, a několik francouzských a belgických lahvových piv. Nejjednodušší menu začíná od 28rmb, studené i teplé francouzské sendviče (výborný chleba, žádná americká vatová veka!) stojí i se salátem a nápojem 48rmb, 4 druhy polévky v chlebovém bochníku s malým salátem a jedním nápojem za 78, normální polévka za 20, výborná káva za 22 atd. Pro sladké bych já osobně skočil i do pekla a bez váhání, takže mně velmi potěšilo, když jsme na závěr ke kávě dostali jako pozornost podniku i čokoládový mousse. Nato že byl zdarma, tak tedy rozhodně nebyl nijak ochuzený: podle chuti bych tipnul, že měl tak 15.600 kalorií. :-)

Při naší první návštěvě se nám věnovala francouzská manažerka, velmi příjemná paní, která obsluze dala takový ten šmrnc, který čínský personál nedokáže vytvořit ani v podnicích nebo v lokalitách o dva řády honosnějších. O dva týdny později jsem zastihl pouze čínský personál, ale vše proběhlo přesně jako při první návštěvě. Proto toto místo můžu s klidným svědomím doporučit. Neváhejte - kde jinde nežli v Šanghaji platí dvojnásob, že nové koště dobře mete, a taky že nic netrvá věčně. Stačí, aby landlordovi za toto místo nabídl někdo o pár juanů měsíčně víc, místo bistra tu během týdne bude obchůdek s čímkoliv a my budeme opět postávat na rohu Peopple's Square a Nanjing Rd a rozhodovat se zase jako dosud mezi fast foodem nebo fast foodem.

Aby to nebylo jen o mojí dojmologii, tak tady jedna recenze třeba na Cityweekendu.

Při mojí zatím poslední návštěvě mě - opět velmi příjemná a profesionální - obsluha upozornila na nabídku dne: hovězí po burgundsku s americkým bramborem a salátem za 68rmb. Neodolal jsem, nelitoval jsem. Sám bych to neuvařil lépe - a to je asi ten největší kompliment, jaký od mně může jakékoliv restaurační zařízení v této galaxii obdržet. Viz foto (bez salátu, který nedokázal přestát dobu přípravy hlavní chodu. ;-)

Platba v hotovosti anebo čínskými kartami Unipay. Visa nefunguje.

Zpět